Personal Blog

Lifestyle

Facebook vs. Instagram

March 28, 2018

Facebook vs. Instagram

În era publicității, a expresiei, a gadget-urilor tot mai inovatoare, a influencer-ilor, a hater-ilor și a celor care vor să iasă în evidență, e aproape imposibil să duci o viață fără social media. Aici vorbim de Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, Twitter, Pinterest etc. Chiar dacă majoritatea persoanelor încă folosesc Facebook-ul ca și platformă principală de exprimare, mulți oameni și-au mutat activitatea online pe Instagram sau Snapchat. De ce? Ei bine, Facebook-ul a devenit plictisitor din cauza restricțiilor recente referitoare la promovarea paginilor în principiu. Poate ați observat de-a lungul timpului câteva schimbări (majore chiar) la Facebook. Apariția paginilor a schimbat ideea principală de profile a unor persoane, iar apoi promovarea acestora prin diferite căi a schimbat cursul timeline-ului. News feed-ul e tot mai plin de pagini mari [vezi Unilad de exemplu sau Tasty], video-uri și…reclame. Iar unde cândva aveai 650 de like-uri, poate azi ai 200. Dar să nu ne raportăm la numărul de likeuri, deși acesta zice ceva: poate nu mai văd atâtea persoane ca în trecut postarea ta, sau poate comportamentul “consumatorului” (de Facebook) s-a schimbat în funcție de schimbările acestei platforme. Adică, utilizatorul acum începe să fie obișnuit și setat să aibă reacții la video-uri, să comenteze preponderent la postări din pagini și nu din profile, să caute mai mult business-uri la search decât persoane reale. Yahoo Messenger (pentru cei care ați prins era în floare a mess-ului) s-a “transformat” la figurat în Facebook chat, care azi probabil e unul dintre motivele pentru care mai folosim această platformă. Încă tools-urile ca și crearea evenimentelor și distribuirea lor, împreună cu comunitățile din grupuri funcționează bine, iar astea ar fi alte motive pentru care păstrăm activ Facebook-ul.

Cu toate astea, de câțiva ani, a început să își facă loc Instagram-ul, care la început nu era prea bine înțeles de români. Hashtagurile păreau comunicare extraterestră și nu exista puterea “jurnalului” care a fost Facebook-ul, adică nu te lasa să scrii romane. Nici în profilul personal de Insta nu puteai și nu poți în continuare să scrii prea multe detalii despre tine sau despre business-ul tău, ceea ce ne obligă pe toți să fim scurți și la subiect…și creativi. Între timp s-a ridicat exponențial numărul utilizatorilor de Instagram și numărul fotografiilor postate. Chiar dacă scopul inițial al acestei platforme a fost de a distribui fotografii realizate preponderent cu telefonul, traiectoria acestuia s-a modificat, ducând la fotografii profesioniste și la persoane care își promovează brandul personal prin Insta. Adică, a format oarecum contextul influencerilor.

Mi se pare foarte tare modul în care cândva am avut încredere în Facebook și apreciam ideea și viziunea din spatele “produsului”, iar azi sunt absolut fascinantă de Instagram. Pe Insta pot urmări mult mai ușor persoane influente care mă inspiră, fotografiile și conținutul în general mi se pare mult mai calitativ decât în Facebook, devine tot mai ușor de utilizat și (Slavă Domnului!) încă e curat și aerisit. Sunt super multe aspecte care mă fac să îmi îndrept activitatea social-media înspre Instagram. Dacă e până acolo, să înțelegem, e o platformă construită pentru mobil. Cum majoritatea persoanelor sunt tot mai des pe telefon, mi se pare mult mai navigabil decât Facebook-ul. Căutarea e simplă în sine, dar complexă în rezultate. Bineinteles, stim cu totii ca Instagram a fost cumparat de Facebook si ca ii apartine, dar haideti sa ne bucuram de aceasta platforma pana cand nu este preponderent utilizata pentru business.

Probabil cel mai mare avantaj al Insta-ului este faptul că este internațional, nu are restricții sau bariere referitoare la zone, iar comunicarea externă, cu străinii, este mult mai realizabilă decât pe Facebook.

Ce trebuie să știți despre Instagram ca să îl puteți folosi inteligent?

În primul rând, fotografia are un impact imens. Este principiul de bază pe care funcționează platforma. În momentul în care postați o fotografie, aceasta trebuie să arate bine, să fie plăcută vizual și să transmită ceva.

În al doilea rând, evident, trebuie să vorbim de hashtaguri. Ceea ce cândva am considerat “diez-uri”, azi sunt o metodă de căutare și contorizare, ba chiar de comunicare. Gândiți-vă că oameni din toată lumea caută hashtaguri și împart like-uri și commenturi în stânga – dreapta. Cei care azi sunt influenceri pe Insta au fost îndeajuns de inspirați acum câțiva ani să realizeze conținut de calitate și să utilizeze hashtagurile la adevăratul lor potențial. Această media socială s-a popularizat extrem de mult de un an încoace și evident va crește în continuare.

În al treilea rând, nu uitați să folosiți opțiunea de a pune în bio (în descrierea personală) site-ul vostru sau al firmei / organizației unde va desfășurați activitatea. Poate fi postat inclusiv proilul personal de Facebook sau LinkedIn. Nu știți niciodată cine va găsește și cine poate dori o colaborare.

În ultimul rând, vreau să menționez Insta story-urile, care pentru unii (ca și mine de exemplu), sunt o metodă de exprimare extrem de informală și personală, care chiar face utilizatorii și urmăritorii să se apropie de persoana căreia le urmăresc story-urile. Pe lângă asta, se pot crea legături frumoase și interesante din Insta story-uri. Chiar dacă poate sunt folosite preponderent ca un mini-jurnal video, scopul poate fi acela de a promova anumite idei, produse, acțiuni sau concursuri.

Asa ca, daca nu utilizati inca Instagram-ul la potentialul sau adevarat, eu va indemn sa o faceti. Nu am absolut niciun interes in asta, dar pentru mine e un fel de sfat prietenesc legat de lifestyle. Nu e sanatos sa stai toata ziua cu ochii in telefon sau in calculator, dar eu ma simt mult mai bine de cand stau pe Insta mai mult decat pe Facebook, pentru ca mi se pare de 1000 de ori mai interesant continutul aici.

Va promit ca in scurt timp voi scrie un post aici pe blog despre cum sa utilizati Insta-ul 100%. O sa va ajute si pe personal branding si pe partea profesionala. Si e mai fun decat credeti!

 

 


Written by:Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *